Jakun jap..mula2 akak hanya kenal tomyam putih je, datang kl baru jumpa tomyam warna2πππ jangan gelak , tak baik tau
Akak kongsi resepi asal versi tomyam putih
original tomyam dulu2
air basuhan beras bilasan kedua
1/2ekor isi ayam , potong ikut suka
serai 5 btg
halia 1 inci
bawang putih 3 ulas
lengkuas 2 inci
bawang holand 1 biji
bawang besar 3 biji
daun limau purut
bunga kobis
lobak merah
tomato
daun ketumbar
jus limau
cili padi
garam
serbuk perisa
cara2
didihkan air rebusan beras. dah mendidih masukkan serai,lengkuas, bawang putih, halia, dan ayam,
bila ayam dah separuh masak, masukkan, bawang besar dan bawang holand, cili api
masukkan sayur2an dan jus limau , daun limau purut dan garam secukup rasa. Yg ni pandai2 tekak sendirilah ye, nak rasa masam, pedah ke masin ke,
last sekali masukkan dauan ketumbar
Dah masak jangan lupa tutup api pulak, boleh lah dihidang, haa..jangan makan sorang2 ye, kesian cik abe, putih mata nengoknyaπ€£π€£.
Sesuai sangat yg mana nak diet tu, tapi kene lebihkan sayur..tak rugi masak..pasti puas hati..lepas ni nak berkali2
*masam dan pedas terpulang utk balancekan.
*daun limau masuk kemudian utk elakan rasa pahit