KHASIAT & KANDUNGAN
Buah2han ini mengandungi anthocyanins yg merupakan antiosida ( bahan yg boleh melindungi sel2 drpd radikal oksigen) Kandugan dgn anthocyanins ini sebenarnya mengelakkan darah beku.
OREN/Kuning- Buah/sayur : peach betik, semua jenis limau dan jus limau. khasiat: Buah2han ini membekalkan khasiat disamping membekal vitamin C dan E yg tinggil. Kesemua sayur dan buah2han ini baik utk kesihatan kulit. Betik pula pembekal vitamin A yg sihat utk mata secukupnya sahaja dr beta karotena. ini membuatkan nya sumber vitamin A yg selamat tersimpan di dl badan
Selain buah biji anggur pula dikatakan 50 kali ganda lebih efektif sebagai anti oksida berbanding vitamin E, malah membantu kelembapan kepada kulit. Sementaradaunnya pula yg kaya dengan polyphenois membantu dalam proses pembuangan toksin tubuh. bantu ubati , hindari penyakit
MERAH/UNGU - Buah/sayur: anggur, Jus Anggur, Prun Cranberry, Blueberry, Strawbery dan Epal Merah. Khasiat: Buah2han ini mengandungi antioksida (bahan yg blh melindungi sel2 drpd radikal oksigen yg merosakkan) Kandungan dgn anthocyanins ini sebenarnya mengelakkan darah beku
ANGGUR - Membantu meneutralkan kemusnahan molekul radikal bebas kulit, membantu melindungi kulit drp kesan kemusnahan sinar UVA dan UVB yg boleh merosakkan kulit. Selain buah , biji anggur pula dikatakan 50 kali ganda lebih efektif sbg anti oksida berbanding vitamin E, malah membantu kelembapan kepada kulit. Diantara sekian banyak buah2han, buah anggur telah disebutkan sebanyak 14 kali didlm AlQuran. Telah disebutkan juga didlm AlQuran anggur memiliki khasiat dan kegunaan yg luar biasa, Angur yg kering disebut kismis dan kismis yg baik biasanya berukuran besar, berlemak, dan banyak mengandungi minyak, juga berkulit dan bijinya sedikit. Menurut Hisham Tahibah dalam karyanya bertajuk Ensiklopedia Mukzijat AlQuran dan Hadis, kismis yg seperti itu kaya kandungan gizi. Jika dimakan bijinya akan memberi manfaat yang banyak utk pencernaan, hati dan limfa. kismi juga dapat mempersubur hati, selain juga bermanfaat utk menghilangkan rasa sakit di tenggotok, dada, paru2 dan ginjal
BUAH-BUAHAN memiliki kandungan gizi, vitamin dan mineral yg sangat baik untuk tubuh. Khasiat buah2han diletakkan pada aras dua Piramid Makanan bersama sayur - sayuran.
pengambilan buah-buahan mengikut jumlah hidangan mencukupi dapat memastikan tubuh badan dan otak kita menerima semua nutrien mencukupi bg membolehkan ia berfungsi dgn baik. Malangnya berapa ramai antara kita tahu kelebihan sebenar khasiat buah2han kecuali vitamin C yg sudah terlalu kerap dikaitkan dgn buah2han tertentu seperti oren dan epal. Bagaimana pula dgn aspek lain buah2han seperti khasiatnya membantu mengurangkan penyakit? Pakar Diet Klinikal, Pusat Perubahan gaya hidup, pusat perubatan Prince Court, Tan Yen Sing menjelaskan, kajian menunjukan pengambilan lebih daripada lima hidangan buah2han dan sayur sayuran sehari dikatakan boleh mengurangkan sehingga 17 peratus penyankit jantung koronari. Pada 2005, 17.5 juta org mati akibat penyakit kardiovaskular iaitu 30% peratus drpd jumlah kematian globa. Pemakanan yg baik adalah pendekatan yg terbaik untuk mencegah penyakit dan penjagaan kesihatan. Nutrien adalah khasiat yg mesti kita perolehi drpd makanan, Khasiat pemakanan ini adalah penting untuk pertumbuhan dan penjagaan tubuh badan sepanjang hayat, katanya.
EPAL- Mengandungi Serat yg tinggi dan antioksidan seperti flavonoid yg terdapat dalam epal mampu menentang radikal bebas serta dapat melambatkan proses penuan yang menyebabkan kulit wajah cepat berkedut. Ia juga memperbaiki tekstur kulit wajah dengan memperbaharui sel2 kulit dengan segera. purata air lebih kurang 115.82 gram yg terkandung dalam sebiji epal juga dapat melembabkan kulit yang kering. Fitokimia yg dijumpai didalam epal bukan sahaja membantu menghalang salur darah drpd tersumbat malah ia juga menghalang sel kenser drpd merebak ke seluruh badan, Jangan biarkan epal terdedah lama selepas dipotong kerana ia boleh menyebabkan antioksidan mudah terbabas keudara sebaik saja epal dipotong. Epal yg mengandungi kandungan serat dan kolari yg tinggi penting dalam membantu proses berat badan. Serat dapat melambatkan kita daripada berasa lapar. Buah Epal Kalau dimakan bersama kulit, ia akan memberikan badan anda pectin, 5 gram serat dan dos flavanold antioksidan yg banyak. Buah Epal membantu menurunkan paras kolesterol anda. Dos flavonold yg banyak boleh mengurangkan risiko penyakit jantung, stroke dan kenser. Sebiji Buah Epal mempunyai 80 kalori'
LEMON- Dikenali Sebagai Citrus limon dari segi saintifiknya dan boleh ditemuai pada bila2 masa sepanjang tahun. Buah ini seperti buahan lain kaya dengan vitamin C yg berkesan untuk mengindarkan penyakit2 kelamin seperti gonorea, siflis dan klamidia. Ini kerana ia bertindak membunuh kuman bakteria, sekali gus mempertingkatkan daya tahan badan, Kandungan vitamin C dalam jus lemon, yg turut mengandungi zat besi, kalsium, tostorus, patasium, magnasium dan Vitamin B Kompeks, Juga bertindak membunuh sejenis bakteria dikenali sebagai stafilokokus. Bakteria ini menjadi punca beberapa jenis penyakit seperti keracunan makanan, radang paru2 dan jangkitan lain
GRAPEFRUIT- Limau ini mengandungi antioksidan di namakan naringenin yg boleh membantu membaiki kerosakan DNA disebabkan mulasi berpunca daripada sel barah prostat. Antioksidan meransang enzim yg membaiki tisu DNA. Semua jenis limau gedang mengandungi antioksidan limonoid . Kajian menunjukan limonoid mempunyai ciri2 antibarah terutama paru2, payudara dan usus
APRIKOT - Sejenis buah yang berwarna kuning yg sama rupanya seperti buah plum atau Pic. Ia kaya dengan beta- carotene, sejenis bahan anti pengoksida dalam vitamin A, dan berkalori rendah, 3 biji buah aprikot membekalkan beta - carotene lebib 50% kalori, Aprikot juga terkenal juga sebagai makanan kesihatan oleh pengamal perubatan greek. Sementara org Rom pula mendedikasikan buah ini kepada venus. dewi cinta mereka. Aprikot diperkenalkan di eropah semasa zaman Alexendar The Grae, Di China ubat yg digelar Aprikot Gold diperbuat daripada biji pokok yg ditanam di kawasan tertentu. Ubat ini dikatakan dapat memanjangkan umur. Aprikot bagus untuk amenia kerana ia mengandungi zat besi yg tinggi. Walaupun kandungan kuprum dalam buah adalah sedikit, namun mineral itu dapat menjadikan besi tersebut di maffatkan oleh tubuh. Aprikot berupaya memulihkan badan selepas berhenti merokok.
Kajia-kajian menunjukan bahawa pemakan yg kaya dengan beta aprikot menghindarkan penyakit barah, terutamanya bahagian tengkorak, paru-paru dan pankreas. Buah aprikot sesuai diamalkan oleh mereka yang sudah atau yg berhajat berhenti merokok keraa ia berperanan menhilangkan kesan2 nikotin, sekaligus mempercepatkan proses pemulihan dan penyembuhan. Kandungan beta- carotene dalam buah aprikot juga membantu menhindarkan pengerasan dalam saluran darah yg menjadi punca penyakit jantung karonari.
Selain iti Aprikot sesui dimakan oleh wanita yg putus haid kerana buah itu kerana buah itu mengandungi boron yg mengransangkan pengeluaran hormon seks estrogen, Aprikot juga membekalkan garam galian kalsium untuk menjaga kesihatan jantung, zat besi untuk menhindarkan keletihan dan jangkitan dan juga silika, sejenis sebatian yg menjamin kesihatan kulit, rambut dan kuku.
KEISTIMEWAAN CAMU_CAMU- terletak pada kandungan vitamin C yg sangat tinggi (mega) pada buahnya. Buah Camu-camu mengandungi lebih kurang 2.880 mg vitamin C setiap 100 gm, melebihi Acerola (1.790 mg). Dr Szent-Gyorgi. Pemenang "Nobel Prize" Perubatan 1937 kerana berjaya memisahkan asid askorbik (vitamin C). mengaku bahawa vitamin C juga mengandungi nutrien lain, Nutrian tersebut bertindakan sebagai aktor gandingan kepada Vitamin C. Dengan demekian Vitamin C tersebut akan lebih mudah dimanfaatkan oleh tubuh.
Antara Zat Gezi yg terkandung di dalam camu Camu ialah kalsium, potassium dan besi. Dan Vitamin-vitaminya: beta -karotin, Vitamin (B)
MANFAAT CAMU-CAMU-
1- Penghasilan dan kesihatan colllogen kepada vitamin C di dalam camu-camu merupaka unsur aktif bg menghasilkan dan menyihatkan collegen tubuh
2- Anti Oksigen- Vitamin C adalah salah satu dr kolompok anti-oksidan yg sangat berkesan. Anti -Oksidan adalah perlu bg membasmi sisa pengoksidanan. Pengoksidanan adalah proses metabolisma semulajadi di dalam tubuh. Nutrien dr pemakanan dan minuman di cerna dan diserapkan untuk menghasikan tenaga yg diperlukan oleh tubuh untuk terus hidup. Tanpa proses metabolisma, tubuh akan lemah dan mati, Justerus pengoksidanan adalah perlu untuk tubuh, Akan tetapi, pengoksidanan juga menghasilkan radikal yg membahayakan kesihatan tubuh.
3- Anti Penuan dan kesihatan kulit.Vitamin C sebagai anti oksidan yg sangat berkesan menghalang penuaan (oksidasi pra-matang, sel-sel tubuh) Camu camu tinggi vitamin C boleh membantu tubuh menghalang tanda dan gejala penuaan pada lapisan kulit. Kulit menjadi kurang berminyak , lebih sihat dan segar, lebih bersinar dan lembut tegang dan anjal, melambatkan proses penuaan.
4.- Anti Keradanan- Vitamin C adalah anti-keradanan. pada dasarnya, keradangan adlah sebahagaiandr tindak-balas sistem kekebalan tubuh. tubuh cuba melindungi diri dari sebarang unsur2 mudarat kesihatan: seperti bakteria, virus kulat/jamur, sisa-sisa yg mati dan lain2. Apa bila unsur2 mudaratini mengjankiti pada mana2 bahagian tubuh, sistem kekebalan bertindak balas untuk cuba me-nyahkan unsur2 tersebut. Sekaligus memulakan proses penyembuhan pada bahagian tubuh yg terjejas. Kesan tindak balas ini dapat di lihat melalui gejala keradangan yg timbul atau dialami
KEISTIMEWAAN LOVE CANDY GULA GULA CINTA
Mencerah- Menegang-Menggebu- Menganjal- Melembut- Mengurangkan Pigmentasi
Menyihatkan Bandan- Membaik pulih sel kulit- Memudarkan Parut Jerawat
Follow IG kami
lovecandy_gulagulacinta
villaidora
Page kami
https://www.facebook.com/Love-Candy-Gula-Gula-Cinta-145728899137157/?fref=ts
HUBUNGI KAMI
016-9645544
No comments:
Post a Comment